Dva poslanci ODS chtějí změnit body na silnicích, založili tým expertů

Poslanci ODS David Šeich a Eva Dundáčková chtějí změnit bodový systém postihů pro řidiče. Založili proto expertní skupinu, která se tím má zabývat. Nový zákon o provozu na komunikacích podle nich nedokázal zvýšit bezpečnost na silnicích a zbytečně šikanuje řidiče.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

silniční kontrola

silniční kontrola | Foto: Jan Rosenauer

Členy expertního týmu jsou kromě poslanců ODS Šeicha a Dundáčkové dopravní experti Stanislav Huml a Josef Mikulík, Karel Pospíšil z Ústředního automotoklubu a automobilový závodník Jiří Volf.

Skupina chce přípravu novely silničního zákona koordinovat s ministerstvem dopravy. "Sešli jsme se, abychom také vytvořili tlak na ministra dopravy, který nám přislíbil, že po zhruba roce účinnosti bodového systému dojde k celkovému přehodnocení," řekla Radiožurnálu poslankyně Dundáčková.

Jejího kolegu z ODS Šeicha policie loni přistihla, když řídil opilý. Brněnští strážníci při dechové zkoušce zjistili, že má poslanec v krvi asi 2,4 promile alkoholu. Přišel proto na 14 měsíců o řidičský průkaz. Teď ale Šejch tvrdí, že bodový systém nekritizuje z osobních důvodů. Patřil prý k jeho hlasitým kritikům již v době, kdy ho sněmovna schvalovala.

Expertní skupina, která vznikla z Šeichovy iniciativy, se chce mimo jiné zaměřit právě na řešení problému alkoholu a drog za volantem. Zavést chce přísnější postihy pro začínající řidiče a posoudit chce i možnost vydávání řidičského průkazu "na zkoušku".

Dalším návrhem je zavedení bonusových bodů. Řidiči by pak podobně jako v Německu mohli své trestné body umazávat například tím, že absolvují kurzy nebo pohovor s psychologem. Ze zákona by měly zmizet také několikanásobné tresty, kdy je řidič za jeden přestupek trestán pokutou, odejmutím řidičského průkazu a ztrátou bodů.

"Například mám přijít o řidičský průkaz za to, že jsem se několikrát nepřivázala a nerozsvítila si, tak tvrdím, že to není věc, která by přímo ohrožovala plynulý provoz na pozemních komunikacích či ohrožovala někoho dalšího," míní Dundáčková.

O vlivu nového silničního zákona se vedou dlouhodobé spory. Zákon zavedl takzvaný bodový systém a zároveň přísnější postihy pro neukázněné řidiče. Počet dopravních nehod za letošní první pololetí se oproti srovnatelnému loňskému období snížil, zvýšil se ale počet jejich obětí.

Jana Petrová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme