Čína uzavřela čtyři stovky podniků znečišťujících životní prostředí

Čína uzavřela na 400 podniků, které ohrožují životní prostředí, stovky dalších pak dostaly vysoké pokuty. Peking se snaží napravit katastrofální stav především vodních toků a jezer, do kterých se nekontrolovaně dlouhá léta vypouštěl průmyslový a komunální odpad. V červenci proto Úřad na ochranu životního prostředí zahájil celostátní akci proti všem znečišťovatelům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Číňan na lodi

Číňan na lodi | Foto: Robert Mikoláš

Čína přiznává, že až 90% vodních ploch je znečištěno, proto vyráží do boje. Ekonomické i ekologické škody totiž rostou, sílí kritika ze zahraničí.

Státní úřad na ochranu životního prostředí se zaměřil hlavně na největší vodní toky. Za dva měsíce trvání celé akce úřad také dočasně zastavil téměř 800 projektů. Problematickým podnikům udělil pokutu v celkové výši 97 milionů dolarů.

V srpnu navíc vláda prohlásila, že v budoucnu chystá zavést mnohem vyšší pokuty, které mohou dosáhnout 20 až 30% přímých ekonomických škod způsobených znečištěním životního prostředí.

Robert Mikoláš, Jitka Pilbauerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme