V Dárfúru už všichni bojují proti všem

Už nejméně 200 tisíc obětí si podle expertů OSN vyžádal konflikt v súdánské provincii Dárfúr. Situace se přitom stále zhoršuje. Další statisíce lidí vyhnala válka z jejich domovů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uprchlíci

uprchlíci | Foto: Jiří Hošek

Dárfúrská krize se doteď vysvětlovala jako boj arabských milicí podporovaných súdánskou vládou proti nearabským domorodým kmenům. Poslední zprávy ale ukazují, že v Dárfúru už bojují všichni proti všem, tedy i Arabové proti Arabům.

Do Súdánu proto přiletěl generální tajemník OSN Ban Ki-Mun. Chce přitlačit na súdánskou vládu, aby násilí ukončila a hlavně aby povolila rozmístit v Súdánu mírové jednotky. Jak televizi BBC řekl zvláštní vyslanec OSN pro Dárfúr Jan Eliason, situace v oblasti je katastrofální.

"Je to velmi nebezpečný stav. Dokonce bych řekl tiskající bomba. Hodně opuštěných vesnic se teď znovu obydluje cizími lidmi. Musíme se ale připravit i na to, že se tam vrátí původní obyvatelé a najdou ve svých domech cizince z jiných kmenů," řekl Eliason.

Do Dárfúru by mělo přijet asi 26 tisíc členů mírových jednotek, které poskytne OSN a Evropská unie.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme