Za hanobení židovských hrobů veřejně prospěšné práce

Zničení židovského hřbitova v Uhříněvsi si musejí dva z pachatelů odpracovat - tak zní výrok Obvodního soudu pro Prahu 10. Židovské náhrobky skupina mladíků v Praze-Uhříněvsi poničila loni. Před soudem stanuli dva a byli odsouzeni za spáchání trestných činů s rasovým podtextem. Způsobená škoda dosáhla téměř 200 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

soud

soud | Foto: Nejvyšší soud

Stanislav Karásek a Tomáš Rybníček si podle samosoudce Richarda Petráska odpracují několik set hodin veřejně prospěšných prací. "Obžalovaný Rybníček byl odsouzen k trestu obecně prospěšných prací v trvání 400 hodin a obžalovaný Karásek k trestu obecně prospěšných prací v trvání 300 hodin."

Ačkoli si Karásek ponechal lhůtu na odvolání, státní zástupkyně Eva Novotná doufá, že si trest odpyká. "Hanobí hroby a je tam ještě rasový podtext, tak to rozhodně není trestný čin, který by měl malou společenskou nebezpečnost."

K usvědčení pachatelů přispěla i jejich vlastní videonahrávka. Stíhání ostatních pěti mladých vandalů policie odložila kvůli jejich nízkému věku.

Marika Táborská, Jan Mišurec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme