Prezidenti Číny a USA jednali i o Tchaj-wanu

Spojené státy nechtějí zvyšování napětí v Tchajwanské úžině a odmítají referendum o nezávislosti ostrova. Po setkání se svým čínským protějškem Chu Ťin-taem to prohlásil americký prezident George Bush.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chu Ťin-tchao a George Bush

Chu Ťin-tchao a George Bush | Zdroj: ČTK

Oba představitelé spolu jednali v australském Sydney v předvečer summitu zemí Organizace asijsko-pacifické ekonomické spolupráce. Oba politici se nevyhnuli ani tématům jako lidská práva, krize v Súdánu či Íránu a Severní Koreji.

Bílý dům není nadšen plánem Tchajwanu uspořádat referendum o budoucnosti ostrova, nechce se totiž nechat zatáhnout do případného konfliktu s Čínou, navíc čínský prezident v Austrálii opět varoval Tchajwan, že v případě vyhlášení formální nezávislosti je Peking odhodlán připojit ho i silou.

Washington nechce riskovat otevřený konflikt s Čínou a šéf Bílého domu potvrdil, že je pro zachování statusu quo, i když je Tajpej blízkým americkým spojencem. Na druhé straně prezident Spojených států přijal pozvání Chu Ťin-taa účastnit se jako host olympijských her příští rok v Pekingu.

Milan Kopp, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme