Džamila Stehlíková pro antidiskriminační zákon

Ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková předložila sněmovnímu petičnímu výboru zprávy o stavu lidských práv a o situaci národnostních menšin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Džamila Stehlíková

Džamila Stehlíková | Foto: Marián Vojtek

Zpráva hovoří například o občanských a politických právech, právech cizinců, právech dětí nebo o problematice Romů. Džamila Stehlíková vyzdvihla mimo jiné možnost vykázat násilníka ze společné domácnosti, uzákonění registrovaného partnerství nebo volbu sociálních služeb, které klientovi nejvíce vyhovují.

Největší problémy v oblasti lidských práv vidí v antidiskriminační legislativě: "My jsme poslední zemí v Evropské unii, která antidiskriminační zákon nemá, a hrozí nám opravdu řízení, které by mohlo stát český stát miliony a miliony eur. A proto si myslím, že naším cílem do konce roku je tento legislativní proces dovršit a splnit tak ten dluh nejen před Evropskou unií, ale i před občany tohoto státu."

Zpráva se zabývá i právy dětí: "Nejsou účinně chráněna, neboť je ochrana práv dítěte roztříštěna mezi jednotlivé resorty, což je pět nebo šest resortů. A stále nefunguje kvalitní právní úprava, jakým způsobem svěřovat dítě do péče v případě rozvodu rodičů," kritizuje Stehlíková.

Podle poslankyně Hany Orgoníkové z ČSSD je zpráva sice obsáhlá, ale místy málo kritická. Za ošizenou označila kapitolu, která se věnuje soudnictví. Hovořila i o lehkomyslném rozhodování při vydávání cizinců do zemí s nedemokratickým režimem.

Co se týká ochrany práv dětí, bylo by podle Hany Orgoníkové vhodné, aby soudci byli vzděláni i v oblasti psychologie - o tom také hodlá hovořit s ministrem spravedlnosti.

Martina Lustigová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme