Bureš musí odejít od Nejvyššího soudu, Brožová uspěla s žalobou

Jaroslav Bureš dneškem končí ve funkci místopředsedy Nejvyššího soudu. Ústavní soudci vyhověli kompetenční žalobě, kterou proti jeho jmenování prezidentem Václavem Klausem podala předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová. Ve vleklém sporu s prezidentem a Burešem si tak Brožová připsala třetí významný úspěch.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iva Brožová

Iva Brožová | Foto: Ejustice.cz

Bureš nemůže být podle rozhodnutí ústavních soudců místopředsedou Nejvyššího soudu, protože není jeho soudcem - přidělení k Nejvyššímu soudu totiž soud Ústavní už před časem zrušil. Navíc chyběl pro jeho jmenování do funkce souhlas Brožové.

Sama Brožová po jednání soudu odmítla, že by se jednalo o osobní spor. "Tento spor nemá osobní rovinu, vyjma toho, že já jsem osobně odpovědná za nezávislost Nejvyššího soudu. V případě kohokoliv jiného za těchto okolností, ke kterým došlo a které byly předmětem jednání Ústavního soudu, bych postupovala úplně stejně," uvedla Brožová.

Prezident Klaus je rozhodnutím Ústavního soudu šokován, výrok je podle něj v rozporu s Ústavou ČR. "Strašně mě mrzí, jestli to bude interpretováno špatně v naší veřejnosti, jestli vznikne jakási představa, že konečně jedna paní soudkyně porazila všemocného prezidenta. Fakt to tak není, je to tak, že občané České republiky prohrávají s naší soudcovskou mocí, a já to považuji za velké ohrožení demokracie v naší zemi," zdůraznil Klaus.

Samotný Bureš, jenž se jednání neúčastnil, ve vysílání Radiožurnálu řekl, že je prvním člověkem, který přišel rozhodnutím soudu o zaměstnání, aniž dostal příležitost vyjádřit se jako účastník řízení. "Já jsem necelé dva roky působil u Nejvyššího soudu a aniž bych mohl říct jakékoliv slovo, tak mě Ústavní soud zbavil mé funkce a řekl jednoznačně, že mě se to netýká, že jde o spor mezi panem prezidentem a paní Brožovou," uvedl.

Brožové se již dříve podařilo u Ústavního soudu zvrátit své odvolání z předsednického křesla i přidělení Bureše jako řadového soudce Nejvyššího soudu. Kvůli špatné právní konstrukci soud odmítl jen stížnost, jejíž cíl byl stejný jako v případě dnes projednávané žaloby - zpochybnit Burešovo jmenování.

Spor mezi Klausem, Burešem a Brožovou bude mít u Ústavního soudu ještě dohru. Prezident v srpnu podal návrh na zrušení části zákona o soudech a soudcích, která se týká způsobu fungování a řízení Nejvyššího soudu.

Bohumír Mazáč, Martin Hromádka, Petr Zettner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme