Nespokojení policisté demonstrovali v Praze

Proti dopadům nového služebního zákona protestovali v Praze policisté, hasiči a další příslušníci bezpečnostních složek. Na Staroměstském náměstí se jich sešly asi dvě stovky. Nelíbí se jim mimo jiné změna výše rizikových příplatků. Akci organizovala Unie bezpečnostních sborů, vedení velkých policejních odborů s uspořádáním demonstrace nesouhlasilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolona policejních vozů opouští

Kolona policejních vozů opouští | Foto: Jan Rosenauer

Na akci dorazily přibližně dvě stovky demonstrantů. Kolik lidí organizátoři čekali, řekl optimisticky před zahájením akce místopředseda Unie bezpečnostních sborů Milan Halberštát: "Očekáváme účast do tří tisíc lidí. Jedná se o příslušníky všech složek bezpečnostních sborů: celní správy, hasičů, policistů i vězeňské služby."

Milan Halberštát vysvětlil Radiožurnálu také důvody nespokojenosti členů sborů: "Od tohoto roku byly nastaveny nespravedlivé pracovní podmínky pro určitou část příslušníků bezpečnostních sborů. Do současné doby nedošlo k jejich nápravě. To jsou ty avizované propady, které už uznal i pan ministr vnitra. Pak je to sto padesát hodin práce přes čas zadarmo nebo příplatky za svátky, za soboty a za neděle."

Ministr vnitra Ivan Langer ale nový služební zákon hájí s tím, že více než devadesáti procentům strážců zákona platy vzrostly. Policisté už v Praze proti novým pravidlům protestovali na jaře. Tehdy si stěžovali, že jim nadřízení brání v účasti na akci.

Martin Pařízek, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme