V boji proti úplatkářství má pomoci protikorupční linka

V boji proti úplatkářství v Česku má pomoci nová protikorupční linka 199. Bude ji provozovat nevládní organizace Transparency International (TIC). Spolu s jejími zástupci dnes fungování linky oficiálně zahájili premiér Mirek Topolánek a ministr vnitra Ivan Langer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Langer

Ivan Langer | Zdroj: ČTK

Linka bude občanům k dispozici každý všední den od devíti do 17 hodin. V současnosti je zpoplatněna, během podzimu by však podle zástupců TIC mělo být volání zdarma.

Topolánek uvedl, že linka, kterou budou obsluhovat pracovníci TIC, by občanům měla poskytnout možnost upozornit na korupční jednání. Podle něj by linka také měla umožnit lépe úplatkářství postihovat. "Hrozba sebevětšího trestu nepomůže, když bude riziko dopadení pouze teoretické," podotkl premiér.

Podle ředitelky TIC Adriany Krnáčové ale nebudou pracovníci linky možnou korupci vyšetřovat. "Nejsme policie, my můžeme sbírat podněty a můžeme tyto podněty pak vyhodnocovat. Budeme přijímat i anonymní telefonáty, ačkoliv s anonymy se vždy těžko pracuje. Budeme se snažit získat aspoň nějaké kontakty od oznamovatele, abychom mu skutečně mohli pomoci," řekla Krnáčová.

Náklady na pilotní provoz protikorupční linky do konce února 2008 ponese stát. Zaplatí za něj zhruba 1,8 milionu korun. Již na konci letošního roku však chce ministerstvo vnitra efektivitu a využití linky vyhodnotit. "Konkrétní závěry si slibuji do roka fungování," doplnil ministr vnitra Ivan Langer.

Protikorupční linka je jednou z novinek, kterou Langer připravil v rámci boje proti úplatkářství. Kromě toho vláda v navrhované novele trestního řádu počítá s tím, že stát do boje proti korupci nasadí i policejní agenty. Agenta dosud může policie využívat pouze v případech nejzávažnějších trestných činů na základě mezinárodní smlouvy. Pokud návrh schválí parlament, mohli by agenti bojovat proti korupci zhruba od příštího února.

Podle zprávy TIC z loňského listopadu se míra korupce v České republice v roce 2006 oproti předcházejícímu roku snížila. Organizace zařadila Česko mezi více než desítku zemí, v nichž se index korupce zlepšil nejvíc. Přesto v tomto ohledu patříme v rámci Evropské unie k nejhorším státům. V roce 2005 skončilo Česko se 4,3 bodu s Namibií, Slovenskem a Řeckem na 47. místě žebříčku korupce, loni se díky 4,8 bodu umístilo o příčku výše společně s Kuvajtem a Litvou.

Martin Hromádka, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme