Podle nejnovějšího soudního verdiktu patří katedrála svatého Víta státu

Katedrála svatého Víta a přilehlé nemovitosti mají patřit státu. Takový je další z řady rozsudků 14 let se táhnoucího sporu mezi státem a církví. Verdikt padl ve čtvrtek u Obvodního soudu pro Prahu 1. Rozsudek zatím není pravomocný a církev se proti němu hodlá odvolat. Ve dvou předešlých rozsudcích určil soud za vlastníka památky církev.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

katedrála sv. Víta

katedrála sv. Víta | Foto: Marián Vojtek

První rozhodnutí obvodního soudu o tom, že katedrála patří církvi padlo před 12 lety. Začátkem letošního roku Nejvyšší soud toto pravomocné rozhodnutí zrušil. V dubnu církev předala státu svatovítskou katedrálu s tím, že o katedrálu bude pečovat jak církev, tak stát.

Rozsudek není pravomocný. Jak Radiožurnálu potvrdil právník zastupující církev Petr Zderčík, spor rozhodně nekončí. "Samozřejmě vyčerpáme všechny opravné prostředky, které přicházejí do úvahy. To znamená odvolání, dovolání, ústavní stížnost a případně stížnost do Štrasburku," řekl.

Podle něho totiž byla církev zbavena svého vlastnického práva protiústavně. "Přeci není možné, aby byl někdo zbaven vlastnického práva takovým neurčitým, protizákonným a protiústavním způsobem, jak se to stalo v tomto případě," vysvětlil.

Premiér Mirek Topolánek považuje tahanice o slavnou katedrálu za nedůstojné. "Dovedu si představit, a to už jsem řekl, takže bych se jenom opakoval, že chrám svatého Víta může být stejně ve správě státu, jako ve správě církve. Sám bych doporučoval spíše dohodu státu a církve o společné správě, protože katedrála nepatří ani státu ani církvi, když budu trochu eufemistický, spíše lidu této země," řekl premiér.

Podle prezidenta Václava Klause se takovéto rozhodnutí soudu dalo očekávat. Předsedkyně poslanců KDU-ČSL Michaela Šojdrová uvedla, že lidovci zatím o speciálním zákoně o katedrále neuvažují. Tuto variantu ale ani úplně nevyloučila.

Rozhodnutí soudu se opírá o vládní nařízení z roku 1954 o chráněné oblasti Pražského hradu. V něm je uvedeno, že památka náleží všemu československému lidu. Toto vládní nařízení nebylo nikdy žádným zákonem zrušeno. Církev podala proti státu počátkem 90. let určovací žalobu o vlastnictví památky.

Vít Dvořák, Vilém Janouš, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme