Sněmovna schválila novelu na podporu digitalizace

Sněmovna dnes velkou většinou hlasů schválila novelu několika mediálních zákonů, které mají odblokovat nástup digitálního zemského televizního vysílání. Takzvaná diginovela by měla otevřít televizní trh dalším zájemcům o vysílání, upravuje licence pro současné soukromé televize, ale také pro šest ryze digitálních stanic, které už dřív licenci získaly, kvůli soudním sporům o ni však zase přišly. Novelu podpořili poslanci napříč politickým spektrem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna | Foto: Marián Vojtek

Mezi hlavní body novely patří mimo jiné otevření televizního trhu dalším zájemcům o vysílání poté, co bude vypnut poslední analogový vysílač. Licenci by měl získat každý, kdo o ni požádá a splní určité podmínky, jako je tomu už nyní u satelitních a kabelových stanic.

Podle sociálního demokrata Vítězslava Jandáka norma není ideální, i tak ji ale považuje za pokrok. "Není to samozřejmě ideální. Já jsem někdy mačkal ten knoflík s velkým zapřením. Myslím si, že bylo až velmi zvláštní, že politická reprezentace se dohodla, protože nezbylo nic jiného, než aby se dohodla. Řešení je takové, které snad tolik mnoha lidem neublíží," myslí si Jandák.

Televize Nova a Prima mají podle novely dostat kompenzační licenci za to, že se vzdají analogových kmitočtů. Dočasné kompenzační licence dostane šest televizí, které je už získaly dříve a rozhodnutím soudu o ně přišly. Předseda Asociace digitálních televizí Jiří Balvín vysvětluje, co novela přinese: "Nejstručněji jim přinese konec monopolu nebo duopolu Novy a Primy. Konečně se dostanou na trh i jiné komerční stanice a rozšíří se programová nabídka. Jak je vidět při poklesu sledovanosti, který je opravdu veliký, diváci jsou současným jídelníčkem přejedeni a chtějí nějaké jiné občerstvení, a to by mělo přinést právě těch šest nových televizí."

Do definitivního vypnutí analogového vysílání u nás upravuje novela i množství reklamy vysílané v České televizi. Oproti původnímu záměru reklamu z ČT úplně vyřadit, případně zredukovat na polovinu, nakonec poslanci souhlasili s tím, že na kanálu ČT1 bude reklamy tři čtvrtě procenta, na ostatních kanálech České televize půl procenta. Podle ministra vnitra Ivana Langera tyto peníze ale nepůjdou na provoz televize.

"Já jsem dlouhodobým zastáncem takzvané čisté varianty, tedy Česká televize bude financována pouze z koncesionářských poplatků. Toto navýšení je časově limitované pouze do plného spuštění digitálního vysílání a kompletně všechny peníze z tohoto navýšení mají předem stanovený účel. Půjdou na podporu českého filmu, na rozvoj digitálního vysílání na pevně vázaný účet a na digitalizaci archivu České televize. To znamená ani koruna do provozu," vysvětlil Langer.

Předlohu nyní posoudí ještě Senát a prezident.

Další informace o digitalizaci můžete získat na webu Českého rozhlasu www.digitalnivysilani.cz. Ve vysílání se tomuto tématu věnujeme pravidelně každou sobotu po půl jedenácté.

Veronika Malá, Marie Matúšů, Martina Lustigová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme