Bavorská CSU má po letech nového šéfa

Bez překvapení skončil v Mnichově ostře sledovaný sjezd bavorské CSU. Nejmenší ze stran německé vládní koalice si do svého čela zvolila dosavadního bavorského ministra hospodářství Erwina Hubera. Na post nového zemského premiérem a zároveň volebním lídrem strany, byl pak nominován Günther Beckstein. Pro křesťansko-sociální unii tak po dlouhých letech začíná éra po Edmundu Stoiberovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

E. Stiober (vlevo) a E. Huber

E. Stiober (vlevo) a E. Huber | Zdroj: ČTK

"Pokud budeš chtít, budu Ti nápomocen radami i činy. I to je dokladem kontinuity ve vedení CSU," vzkázal svému nástupci Erwinu Huberovi Edmund Stoiber. Ten byl jednomyslně zvolen čestným předsedou konzervativní formace.

"Jsem si vědom toho, jak velká odpovědnost a jaké úkoly jsou s funkcí předsedy strany spojené. Očekávání mohu splnit jen s vaší podporou," uvedl novopečený šéf dominantní bavorské strany. Podpora pouhých 58 procent delegátů byla ovšem pro Erwina Hubera spíše zklamáním.

Deklarovanou vnitřní jednotu strany příliš neukázala ani volba prvního místopředsedy CSU. Tím zůstal poražený uchazeč o předsednické křeslo Horst Seehofer. Stranická rebelka Gabriele Pauliová sice ve volbách zcela propadla, přesto na sebe znovu dokázala strhnout pozornost.

"Nazývali jste mě královražedkyní poté, co na jaře zemská frakce rozhodla o obměně vedení," nařkla spolustraníky z pokrytectví a útoků na svou osobu Pauliová. Ta pokazila i jinak jednoznačnou nominaci Günthera Becksteina, když budoucího zemského premiéra opakovaně vyzvala aby vysvětlil, proč ji nazval osobou, která musí k psychiatrovi.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme