Langer dostal od NBÚ pokutu za únik části informací z Kubiceho zprávy

Pokutu devět tisíc korun a tisíc korun za náklady na přestupkové řízení. Takový trest dostal ministr vnitra Ivan Langer od Národního bezpečnostního úřadu za to, že loni před volbami umožnil únik části údajů z takzvané Kubiceho zprávy. Podle ní se někteří politici ČSSD pokoušeli mařit vyšetřování závažných trestních kauz. Sociální demokraté tvrdí, že ji únik informací ve volbách poškodil. Národní bezpečnostní úřad teď ale konstatoval, že Langer nejednal úmyslně, ale z nedbalosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Langer

Ivan Langer | Foto: Marián Vojtek

Ministr Ivan Langer loni před volbami nechal po jednání poslaneckého výboru ležet na stole zmíněnou zprávu a z místnosti odešel. Podle úřadu tak umožnil neoprávněné osobě přístup k utajované informaci. Původně hrozila Langerovi až pětimilionová sankce. NBÚ mu ale nakonec uložil pokutu na samé spodní hranici s odůvodněním, že čelný politik ODS nezveřejnil tajné informace úmyslně, ale jen z nedbalosti.

Rozhodnutí Národního bezpečnostního úřadu podle Langra jednoznačně potvrzuje to, že to nebyl on, kdo dal k dispozici médiím celou Kubiceho zprávu. Uvedl, že pokutu již zaplatil, vnitřně se s ní prý ale neztotožňuje: "Díky mě Kubiceho zpráva do médií neunikla. Toto je pokuta za to, že v průběhu mé nepřítomnosti na výboru měl někdo možnost zkopírovat si jednu stranu tohoto dokumentu. Tím se potvrzuje, že veškerá obvinění na moji adresu, že jsem umožnil únik Kubiceho zprávy na veřejnost byla lživá. Také odposlechová mašinérie, do které byly zapojeny desítky nevinných osob, byla naprosto nedůvodná."

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice loni před sněmovním branným výborem obvinil tehdejší vedení policie a ministerstva vnitra, že se snaží ovlivňovat práci policistů z této elitní jednotky. Ti včera oznámili, že dokončili další část zprávy. Tato část nazvaná Žížala údajně ukazuje na některé novináře a politiky, kteří se snaží práci policistů útvaru na veřejnosti zdiskreditovat.

Ministr Langer Radiožurnálu řekl, že dokument s názvem Žížala zná. "Je věcí náměstka policejního prezidenta a ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, aby si vyjasnili jeho obsah," dodal Langer.

Jana Zemanová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme