Rodiče vyměněných dětí se dohodli na jejich vrácení

Nejdřív příští týden odborníci potvrdí záměnu novorozenců, ke které pravděpodobně došlo koncem loňského roku v třebíčské nemocnici. Kriminalisté, kteří se případem zabývají od úterý, prováděli ve čtvrtek šetření právě v nemocnici. Vzorky zatím odebrali rodině z Jabloňova na Žďársku. Podle neoficiálních informací žije druhá rodina, která vychovává vyměněné dítě, u Okříšek na Třebíčsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

třebíčská nemocnice

třebíčská nemocnice | Zdroj: ČTK

Jak potvrzuje otec holčičky Libor Broža, pár z Jabloňova měl podezření už v porodnici. "Po porodu jí řekli jinou váhu a druhý den večer po koupání řekli zase jinou váhu a jiné míry. Takže to mi vrtalo hlavou a tak to všechno vzniklo."

Rodičům také připadalo zvláštní, že přestože jsou oba tmavovlasí, vychovávají blonďaté miminko. Testy DNA pak podezření potvrdily. Obě rodiny se dnes setkaly a jsou ochotny si děti vyměnit.

Podle psychologů to však nebude snadné. Potvrzuje to i Martin Klouda z Linky bezpečí: "Určitě to bude trvat nějakou dobu, než k té výměně bude moci dojít a než bude moci být nastoleno to, jak to vlastně mělo být po porodu."

Rodina z Jabloňova bude pravděpodobně požadovat odškodné - po nemocnici bude chtít 10 milionů korun. Advokát Jan Černý říká, že je to reálná představa, nicméně dodává: "Můj názor je ten, že u nás některé soudy nejsou zvyklé o tak velkých částkách pro fyzické osoby rozhodovat."

Nemocnice se k případu nechce vyjadřovat. Už před časem ale odhalila, kdo si od nich odvezl nesprávné miminko. Matky obou holčiček se jmenují Jaroslavy - to možná mohlo přispět k záměně dětí.

Obě rodiny si děti chtějí vyměnit ještě do Vánoc. Zároveň se shodly na tom, že dívkám vymění jména, aby se jmenovaly tak, jak si jejich biologičtí rodiče přáli.

Martina Lustigová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme