Stoibera nahradil v čele Bavorska Günther Beckstein

Odchod Edmunda Stoibera do politického důchodu završila dnešní volba Günthera Becksteina bavorským ministerským předsedou. 63letý politik je prvním protestantským premiérem této většinově katolické spolkové země. Vzhledem k dvoutřetinové většině křesťansko-sociální unie v zemském sněmu byla volba čistě formalitou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Günther Beckstein

Günther Beckstein | Foto: AFP

122 hlasů ze 178 je impozantní výsledek. Komentátoři ale upozorňují na fakt, že poslanecká frakce CSU má ještě o dva členy víc a že tedy podpora v řadách konzervativní formace nebyla stoprocentní.

Dosavadní zemský ministr vnitra v projevu po svém zvolení mimo jiné vyzval k pokračování dialogu s cizinci, kteří v Bavorsku žijí. "Jejich integrace je mým velkým přáním," uvedl politik, který je proslulý tvrdým postupem proti ilegální migraci.

Beckstein už na nedávném sjezdu CSU zdůraznil, že sice chce jít Stoiberem vyšlapanou cestičkou, ale že nechce být kopií svého předchůdce. To by se mohlo týkat i problematických vztahů s Českem, které Edmund Stoiber coby zemský premiér nikdy nenavštívil.

Částečně to naznačila i nedávná Becksteinova cesta do Prahy, kterou navštívil ještě v roli zemského ministra vnitra.

Jiří Hošek, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme