Hypotéky by měly zůstat daňově zvýhodněné

Daňové zvýhodnění hypoték zůstane zachované. Předpokládá to návrh nového daňového zákona, který pro rok 2009 připravuje ministerstvo financí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rozestavěný dům

rozestavěný dům | Foto: Alena Palečková

Hypotéky u nás splácí více než 300 tisíc lidí. Daňové zvýhodnění je důležitou součástí podpory bydlení. Proto by se nemělo rušit, potvrdil náměstek ministra financí Ivan Fuksa a dodal: "Budeme preferovat to, aby výjimky, které budou podporovat vědu, budou podporovat výzkum, budou podporovat rodiny s dětmi, ale zároveň i odpovědnost lidí k bydlení a ke stáří, aby zůstaly zachovány. Mezi to jednoznačně patří hypotéky."

Daňové zvýhodnění hypoték neohrozí ani současná reforma financí ani připravovaný daňový zákon. Ten chce přibližně 400 výjimek, které obsahuje česká daňová soustava, snížit asi na 120. "Máme v zájmu, aby výjimky z daní, které systém komplikují, ale jsou motivující, aby byly zachovány," řekl Fuksa.

Návrh zákona má zatím věcnou podobu. Teprve po schválení ekonomických ministrů ho úředníci převedou do paragrafového znění tak, aby ho vláda mohla projednat do konce tohoto roku. Dá se předpokládat, že podpora hypoték nenarazí na politický odpor.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme