Soud uložil za plagiáty Harryho Pottera roční podmínku a peněžitý trest

Pokuta 200 tisíc korun a roční podmínka - to je trest za plagiáty knihy Harry Potter a Ohnivý pohár. Obvodní soud pro Prahu 3 ho dnes uložil šéfovi Ottova nakladatelství Vlastimilu Svobodovi. Podobně tvrdé tresty za porušení autorských práv zatím v Česku moc běžné nejsou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hromada knížek Harryho Pottera

Hromada knížek Harryho Pottera | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Vlastimil Svoboda podle obžaloby nechal vyrobit a prodal na deset tisíc plagiátů čtvrtého dílu populárních příběhů o čarodějnickém učni. Čtenáře měla ke koupi padělku nalákat především cena. Zatímco za originál zaplatí v obchodě 490 korun, plagiát pořídí za jednu stokorunu. "Pro vnučku kupuji, už je má tedy všechny a všechny už i přečetla. Všechny díly jsem četla a nejvíc se mi líbily ty první dva. Kniha je pro mne zajímavá v tom, že zápletka se líbí dospělým i dětem," uvedli kupující.

Podmínka za plagiát je docela tvrdý trest. Tak hodnotí odborníci na autorská práva rozsudek nad Vlastimilem Svobodou. Říkají ale, že je dobře, že rozsudek upozornil na to, že porušovat autorská práva se nevyplácí. Ottovo nakladatelství se s problémy s autorskými právy nepotýká poprvé. Vydalo například překlad Malého prince a porušení autorských práv si všimli dokonce Exupéryho dědicové.

Autorská práva na Harryho Pottra má nakladatelství Albatros. Jeho zaměstnanci také padělky náhodou objevili.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme