Nobelovu cenu za literaturu získala Doris Lessingová

Letošní Nobelova cena za literaturu patří britské spisovatelce Doris Lessingové. Autorka úspěšných románů i krátkých povídek je nejstarší nositelkou této literární ceny - je jí 87 let. Dětství prožila v Jižní Rhodésii - dnes Zimbabwe. Odtamtud čerpala i náměty pro některá svá díla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doris Lessingová

Doris Lessingová | Zdroj: ČTK

Letošní Nobelova cena za literaturu je udělována britské spisovatelce Doris Lessingové, která již získala několik literárních cen a v Británii je dobře známá.

Sedmaosmdesátiletá Doris Lessingová je jednou z kontroverznějších nicméně dobře známých britských autorek. Její románová prvotina, Tráva zpívá, vyšla anglicky před 57 lety. Nejznámější díla vydaná anglicky jsou Zlatý zápisník, Paměti toho, kdo přežil a Léto před temnem.

Agentury zaznamenávají, že Lessingová je jedenáctou ženou, která byla poctěna touto cenou. Před třemi lety získal Nobelovu cenu britský dramatik Harold Pinter. Celkem je britských laureátů Nobelovy ceny za literaturu včetně Lessingové deset. V českém překladu od Lessingové vyšly na příklad výbory: Africké povídky, Mraveniště, Hra s tygrem a Muž a dvě ženy.

Milan Kopp, Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme