Srbsko vypsalo odměnu na dopadení generála Mladiče ve výši milionu eur

Srbská vláda vypsala odměnu ve výši milion eur za dopadení generála Ratka Mladiče. Bělehradský kabinet prohlašuje, že je to důkaz jeho politické vůle zatknout a vydat generála obviněného z válečných zločinů v první polovině devadesátých let. Odměna má být případně vyplacena přímo ze státního rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudní tribunál v Haagu

Soudní tribunál v Haagu | Foto: Česká televize

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii v Haagu žádá Bělehrad o vydání celkem čtyř obviněných z válečných zločinů. Za dopadení Stojana Župljanina a Gorana Hadžiče chce srbská vláda vyplatit čtvrt milionu eur. Na bývalého předáka bosenských Srbů Radovana Karadžiče ale vláda odměnu nevypisuje, protože není srbským občanem. Koordinátor vládní rady pro spolupráci s haagským tribunálem Rasim Ljajič ovšem řekl, že bude odměněn i ten, kdo dodá informace vedoucí k dopadení Karadžiče.

Vláda odměny vypsala těsně předtím, než hlavní žalobkyně tribunálu Carla del Ponteová přednese svou zprávu o spolupráci Srbska s tímto soudem. Vláda doufá, že zpráva bude Srbsko hodnotit pozitivně. V opačném případě by se značně zhoršila pozice Bělehradu při jednáních o možném přistoupení k Evropské unii.

Pavel Schrötter, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme