Poslanci se k hlasování o rozpočtu zatím nedostali

Poměrně ostrá diskuse provázela ve sněmovně projednávání státního rozpočtu na příští rok. Vláda navrhuje, aby stát hospodařil s deficitem 70,8 miliardy korun. Pokud návrh v takzvaném prvním čtení uspěje, nebude už možné základní parametry rozpočtu měnit. Poslanci ale debatu po několika hodinách přerušili. Oficiálně kvůli jednání některých sněmovních výborů, v kuloárech se ale proslýchalo, že někteří zákonodárci pospíchali na zápas české fotbalové reprezentace do Německa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

členové vlády ve sněmovně

členové vlády ve sněmovně | Zdroj: ČTK

O důležitých zákonech jsou poslanci ochotni jednat i dlouho do noci, dnes ale skončili už v 17 hodin - oficiálně kvůli jednání některých výborů. Existuje ale i jiná verze. "Slyšel jsem, že skupina snad 20 poslanců z ODS odjíždí na fotbal, tak prý kvůli tomu," řekl místopředseda klubu ČSSD David Rath.

Totéž zaslechli i jiní poslanci, přímo to ale potvrdit nechtěli. "Já věřím tomu, že se dohodli předsedové klubů s tím, že budou zasedat výbory; doufám, že ano. Pokud by to bylo kvůli fotbalu, tak by to bylo určitě skandální," uvedla místopředsedkyně sněmovny za ODS Miroslava Němcová. Kdy se poslanci k rozpočtu vrátí, se rozhodne v úterý.

Opozice podrobila návrh rozpočtu ostré kritice

Koalice při schvalování rozpočtu rozhodně nebude moci počítat s hlasy opozičních sociálních demokratů a komunistů. Potvrzuje to předseda ČSSD Jiří Paroubek: "To naše stanovisko bude jednotně záporné, protože tento rozpočet je vlastně jakousi spojitou nádobou s takzvanou reformou veřejných financí. A proti té jsme hlasovali a mnohokrát jsme to zdůvodnili." Podle komunistů navíc rozpočet destabilizuje veřejné finance.

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) ale i přes kritiku opozice věří, že rozpočet uspěje: "Já pevně doufám, že rozpočet projde, protože to je maximum možného!"

Koalice nejspíš může počítat s hlasy bývalých sociálních demokratů Michala Pohanky a Miloše Melčáka. Poslanec Miloš Melčák potvrzuje, že pravděpodobně pro rozpočet v prvním čtení ruku zvedne: "Státní rozpočet je velice důležitá záležitost, takže tam je třeba velmi odpovědně zvažovat. Pochopitelně dneska se vlastně rozhoduje pouze v prvním čtení a jakákoli změna znamená vrácení a oddálení schválení a nebezpečí rozpočtového provizoria. Je vysoce pravděpodobné, že se přikloním k tomu, aby v prvním čtení návrh zákona prošel a pak uvidíme, jaká bude stavba rozpočtu, jak to bude s tou pověstnou kůží medvěda."

Konečné hlasování o rozpočtu by se mělo odehrát začátkem prosince. Pokud by sněmovna do konce roku rozpočet neschválila, nastalo by podle zákona rozpočtové provizorium a stát by musel hospodařit podle letošního rozpočtu.

Milan Kopp, Marika Táborská, Veronika Malá, Martina Lustigová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme