Požáry v jižní Kalifornii se mění v národní katastrofu

Situace v hořících oblastech jižní Kalifornie je stále dramatická. Během noci se muselo evakuovat ze svých domů přes 300 tisíc lidí. Asi na čtrnácti místech už hoří dohromady tisíc čtverečních kilometrů lesa, ale v okolí San Diega, Malibu a Los Angeles také rozsáhlé obytné a komerční oblasti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

požáry v Kalifornii

požáry v Kalifornii | Zdroj: ČTK

Pohled na hořící oblasti je hrozný zblízka i z velké perspektivy. Z vysoko letících letadel a ze satelitů je vidět pásy temného kouře i světlého dýmu široké desítky a dlouhé asi až stovky kilometrů. Nejhorší situace je teď na předměstí San Diega, v Malibu, v Orange County a okolí Los Angeles. Hoří celé pásy lesů, bezmocným hasičům se hroutí hořící domy před očima. V celé jižní Kalifornii už úplně lehlo popelem asi 800 domů. Utíkající lidé a požárníci to přirovnávají k Armagedonu. Ve švech také praskají stadiony a další evakuační centra.

V celé oblasti zasahuje už přes deset tisíc hasičů. Hoří ale na čtrnácti místech a požáry pustoší stovky, stovky čtverečních kilometrů lesů a obytných oblastí. A do toho všeho fouká silný vítr, v nárazech až 120 kilometrů v hodině. Je vidět jak hasiči a dobrovolníci utlumí oheň v místě jednoho požáru, ale nad hlavami jim vítr žene spousty jisker a hořících úlomků, které padají všude možně. Na mnoha místech už operují letouny Národní gardy i vojenského letectva, nabírají vodu z moře, pokrývají velké plochy hasícími látkami, ale na teď stovkách čtverečních kilometrů to prostě nejde pokrýt.

Při sledování požárů člověka napadne srovnání s tragédií v Řecku. Hoří totiž na mnoha místech. Zatím se ale přesně neví, co je příčinou. První požáry vznikly u Malibu. Tam je téměř jisté, že vichřice shodila elektrické vedení, které v porostu lesa zkratovalo a zapálilo ho tak. Řada požárů pak vznikla druhotně, tím že je rozšířil vítr. Ale v okrese Orange County už šerif oznámil, že vyšetřují žhářství. Patrně to ale nebude organizovaná ale ojedinělá záležitost, kdy se někdo snažil využít situace, že kolem vznikají požáry přirozeně, protože je roznáší vítr. Ale vyšetřování je teprve v počátcích.

Nikdo se zatím neodvažuje přesněji odhadnout, kdy se může toto inferno v Jižní Kalifornii. I starousedlíci vypovídají, že takové požáry nezažili. Už teď je jasné, že oheň svým rozsahem zdaleka překoná dosud největší katastrofu v oblasti San Diega před čtyřmi lety. V Kalifornii je historické sucho, letos tam napršelo jen pětinu dlouhodobého průměru. Televize ukazují, kam postupující ohně podle terénních vln a proudů vzduchu, kam vyhazují sloupy jisker a kam směřují nové požáry.

Odborníci jsou zatím skeptičtí. Připomínají Yellowstonský národní park, kde před necelými 20 lety za podobných podmínek zuřily požáry několik měsíců a popelem lehlo odhadem 60 procent parku. Přes heroické úsilí nakonec pomohl jen déšť. Tady skeptici odhadují, že si oheň může prorazit cestu až k moři.

Milan Kopp, Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme