Vzniku centra proti ve vyhánění v Německu zřejmě nestojí nic v cestě

Strany německé vládní koalice se podle všeho dohodly na vzniku instituce, která má připomínat poválečné vyhnání Němců ze střední a východní Evropy. Ve svém dnešním vydání o tom informuje deník Süddeutsche Zeitung. Definitivní verze je podle všeho na hony vzdálená kontroverzním představám Svazu vyhnanců, které dlouhodobě odmítalo hlavně Polsko, ale i Česká republika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlín

Berlín | Foto: de.wikipedia.org

Opravdu se zdá, že bude odvalen pořádný balvan zatěžující česko-německé a zejména německo-polské vztahy. Takzvané centrum proti vyhánění (název ještě nebyl upřesněn) bude nakonec dokumentačním střediskem a nikoli pomníkem nebo památníkem, v což doufal Svaz vyhnanců.

Ten se navíc podle místopředsedy Spolkového sněmu Wolfganga Thierseho z SPD na realizaci projektu nebude přímo podílet, což je těžká rána pro šéfku Svazu vyhnanců Eriku Steinbachovou. Ta do poslední chvíle mluvila o opaku.

Právě "vyšachování" Steinbachové se zdá být podmínkou sociálních demokratů, kterou nakonec CDU splnila. Jinak dokumentační středisko nemá spravovat samostatná nadace, nýbrž má spadat pod Německé historické muzeum. Financováno bude výhradně ze státních prostředků; příští rok to bude 1,2 milionu eur. Vytipována už je taky lokalita. Středisko by se mělo usídlit v prostorách Německého domu u rozbořeného Anhalského nádraží.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme