Na pomník rudoarmějců v Brně se vrátí srp a kladivo

Pomník vojáků Rudé armády v Brně-Králově poli opět ponese srp, kladivo a pěticípou hvězdu. Symboly z monumentu letos v červnu odstranil místostarosta městské části René Pelán. Dnes brněnští radní rozhodli, že se na památník vrátí, navíc v podobě, kterou měly ještě před rokem 1989.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pomník rudoarmějců v Brně-Králově Poli

pomník rudoarmějců v Brně-Králově Poli | Foto: Rádio Praha

Podle primátora Romana Onderky bude stát navrácení památníků do původního stavu 400.000 korun. "Bude opraven tak, že na něj budou umístěny symboly tehdejšího Sovětského svazu, to znamená srp a kladiva, které budou z kovu," doplnil Onderka.

Místostarosta Králova Pole je rozhodnutím rady zaskočen. "Toto rozhodnutí jsem v žádném případě neočekával, spíš jsem si myslel, že pokud je pomník zrekonstruovaný v podobě, v jaké je teď, to znamená bez tohoto symbolu, že se nenajde nikdo, kdo tam symbol bude chtít vracet," uvedl Pelán.

Způsob, jakým Pelán symbol srpu a kladiva odstranil, tedy osobně za pomoci brusky, primátor Onderka kritizuje. "Čin pana Pelána jakožto zastupitele není obhajitelný," podotkl Onderka. Magistrátní úředníci také prověří, jestli Pelán městu činem nezpůsobil finanční škodu. Když dospějí k názoru, že ano, Brno ji bude vymáhat, dodal Onderka.

Policie už zahájila kvůli památníku Rudé armády trestní stíhání René Pelána pro trestné činy zneužití pravomoci veřejného činitele, poškozování cizí věci a výtržnictví. Pelán ale proti zmíněným symbolům hodlá protestovat i nadále. "Další kroky budu určitě zvažovat, nechci to nechat jen tak, ale ještě nejsem přesně rozhodnutý, jako formou k tomu budu přistupovat," řekl místostarosta.

Podle Onderky se na magistrátu scházely po Pelánově činu stížnosti a negativní reakce. Přišly od obyvatel Brna, od ruského konzulátu, ministerstva zahraničí i některých organizací a sdružení svázaných s druhou světovou válkou. Zástupci ruského konzulátu v Brně už dřív čin označili za vandalství a žádali prošetření, potrestání viníků a uvedení do původního stavu.

Bohumír Mazáč, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme