Čína přiznala rozsáhlé znečištění svých vodních ploch

Čína dá miliardy na vyčištění jednoho z největších jezer Tchaj na východě země. Projekt, který bude trvat nejméně pět let a jehož cena vystoupí v přepočtu na 270 miliard korun, má přinést obnovení dodávky pitné vody. Ta byla letos v létě kvůli přítomnosti toxických sinic zastavena a na pět milionů lidí se muselo spolehnout na dodávky balené vody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Číňan na lodi

Číňan na lodi | Foto: Robert Mikoláš

Peking přiznává, že 70 procent vodních ploch v zemi je znečištěno a odstraňování ekologických škod bude trvat desetiletí. Nejvíce jsou postiženi obyvatelé města Wu-si, kteří jsou na dodávce vody z jezera Tchaj závislí. Oblast je také oblíbeným turistickým místem, kvůli existenci velkého množství továren v jeho blízkosti a dlouholetému vypouštění odpadu však došlo k rozšíření jedovatých sinic.

Celý problém je navíc i politický, protože soud letos v srpnu soud poslal do vězení aktivistu, který na tento stav upozorňoval a shromažďoval údaje o největších znečišťovatelích. Podobně jsou na tom ale i další jezera, jako např. Čchao na východě země a Tien-čch' na jihozápadě Číny.

Robert Mikoláš, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme