Virus HIV přivezl do USA nakažený Haiťan

Virus HIV způsobující chorobu AIDS se objevil ve Spojených státech poprvé kolem roku 1969 a přinesl ho tam pravděpodobně nakažený imigrant z Haiti, který tím položil základ k rychlému rozšíření choroby po světě. Oznámili to vědci z Arizonské univerzity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Svobody - symbol New Yorku i Spojených států

Socha Svobody - symbol New Yorku i Spojených států | Foto: Milan Kopp

Evoluční biolog Michael Worobey poznamenal, že původně vědci řadili příchod viru na pozdější datum. Nakažený Haiťan vstoupil na americké území patrně ve velkém městě, možná v New Yorku, uvedli vědci ve studii zveřejněné v Proceedings of the National Academy of Sciences. Je také zřejmé, že choroba se šířila už před rokem 1981, kdy byla poprvé identifikována.

"Mrazí v zádech, když si uvědomíte, že tu koloval doslova před našima očima," uvedl Worobey a dodává, že trvalo několik let, než se rozšířil na stovku lidí. Vědci zkoumali, jak se virus dostal na Haiti. Vědci analyzovali uschované vzorky krve od osob nakažených virem a zjistili, že virový kmen běžně se vyskytující v Severní Americe a v Evropě se tam dostal v roce 1966 nakaženým jednotlivcem ze střední Afriky.

Vlastimil Milý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme