Každá z rodin vyměněných dětí dostane od kraje Vysočina sto tisíc korun

Kraj Vysočina dá každé mamince dětí vyměněných v třebíčské nemocnici sto tisíc korun. Peníze by měly rodinám pomoci snížit náklady, které jim vznikly chybou nemocničního personálu, a také na zaplacení případného společného pobytu v rekreačním zařízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál nemocnice  Třebíč

Areál nemocnice Třebíč | Foto: www.nem-tr.cz

Podle hejtmana kraje Miloše Vystrčila je to nejvyšší částka, kterou mohl kraj poskytnout: "To je pomoc, která v sobě zahrnuje i případnou úhradu společného pobytu, kterou my už nechceme organizovat. Bude na těch rodinách, jakým způsobem si ten společný pobyt zorganizují nebo zda peníze využijí třeba na nějaký jiný proces, který je potřeba realizovat proto, aby se těm dětem vedlo dobře a aby ten případ byl úspěšně ukončen."

Petra Mayera, ředitele třebíčské nemocnice, kde k záměně novorozenců došlo, radní kraje Vysočina potrestali snížením odměn. Podle hejtmana kraje Miloše Vystrčila radní nepožadovali Mayerovo odvolání z funkce. Trestem pro něj bude chudší výplatní páska.

"Jeho základní plat se podle tarifů pohybuje kolem 23 tisíc. To znamená, že to osobní ohodnocení je skutečně velmi významnou částí platu pana ředitele a my ho velmi významně snižujeme. Pokud se ptáte co to je významně, je to polovina osobního ohodnocení," uvedl Vystrčil. Kolik měsíců bude brát ředitel Mayer nižší plat, to zatím není jasné.

O odškodnění, které budou rodiny požadovat od třebíčské nemocnice, se stále jedná.

Monika Pytlíková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme