Podnikatel má jít za odpady v Libčanech na 6,5 roku do vězení

Krajský soud v Hradci Králové odsoudil k šesti a půl letům vězení podnikatele Václava Etlíka. Podle obžaloby je odpovědný za vznik nelegálního chemického skladu v Libčanech na Hradecku. Rozsudek zatím není pravomocný, protože státní zástupce se proti němu na místě odvolal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nelegální sklad chemikálií

nelegální sklad chemikálií

Etlík byl obžalován z obecného ohrožení a nakládání s odpady. Hrozilo mu až 15 let vězení. Před soudem tvrdil, že zákony neporušil a na nakládání s odpady a nebezpečnými látkami měl povolení.

Obžaloba však tvrdí, že Etlík skladoval chemikálie nezákonným způsobem, látky byly uloženy v nevyhovujících obalech, nebyly zajištěny proti úniku a existovalo nebezpečí výbuchu či požáru. Za to soud vyměřil podnikateli 6,5 roku vězení.

"Zároveň mu udělil trest zákazu vykonávání manažerských a podnikatelských činností v oboru nakládání s odpady, a to na deset let. Obžalovaný si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, zda podá odvolání, přímo do protokolu se však odvolal státní zástupce. Případ tedy poputuje k pražskému vrchnímu soudu," doplnil mluvčí soudu Michal Strnad.

Sklad v Libčanech policisté objevili v dubnu 2006, pracovníci společnosti Dekonta následně do spaloven odvezli přibližně 600 tun toxických látek. Experti v bývalé továrně našli extrémně hořlavé látky, výbušniny či chemikálie s vysokým obsahem těžkých kovů. Likvidace skladu stála přes 30 milionů korun.

Martin Hromádka, Ota Nehasil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme