Antimonopolní úřad prověří zdražování potravin

Antimonopolnímu úřadu se zdají podezřelé rostoucí ceny některých potravin. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže chce tedy ceny prověřit. Zajímat se bude hlavně o to, jestli někteří velcí hráči na trhu neuzavřeli kartelové dohody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antimonopolní úřad

Antimonopolní úřad | Foto: Česká televize

Úřad podle jeho předsedy Martina Peciny znepokojuje, že firmy oznamují nárůst cen dlouho dopředu, což může ovlivnit konkurenční prostředí. "Nechceme do budoucna připustit aktivity, které se v posledních dnech a týdnech projevují zejména ze strany producentů pečiva a mléčných a masných výrobků, které podle našeho názoru můžou směřovat ke koordinaci cen mezi těmito producenty."

V této souvislosti předseda úřadu Pecina kritizuje zejména chování některých asociací a komor, sdružujících prvovýrobce i zpracovatele. "Veřejně oznamují chystané zvyšování cen a ostatní konkurenti, nebo v tomto případě členové těch komor a sdružení, jsou schopní se těm očekáváním přizpůsobit a tímto poškozovat konečného spotřebitele," říká šéf antimonopolního úřadu.

Bohumír Mazáč, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme