Češi mohou do Kanady opět bez víz

Čeští občané mohou napříště cestovat do Kanady bez víz. Jak dnes upřesnil šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg země javorového listu od 1. listopadu zrušila vízovou povinnost pro Čechy, kteří budou v zemi pobývat do 90 dnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlajka Kanady

vlajka Kanady | Foto: Archiv ČRo

Význam zrušení vízové povinnosti je podle Karla Schwarzenberga zásadní, neboť Ottawa vysílá důležitý signál Kongresu USA. "Má to převeliký vliv, doufám, že to uspíší práci amerického Kongresu, aby nezaostali příliš za Kanadou," vysvětlil ministr.

Schwarzenberg se neobává ani toho, že by se opakovala situace z roku 1997, kdy Kanada reagovala na příliv zejména českých Romů obnovením víz. "Myslím, že ten problém už není tak palčivý. Naši občané, ať jsou jakéhokoliv původu, můžou cestovat po celé Evropě, nic se nedělo," dodal.

Jenom s pasem mohou podle údajů ministerstva zahraničí cestovat občané České republiky zhruba do sedmdesáti států, tedy do třetiny zemí světa. V současné době tak už zbývají jen dva státy, do kterých musí občané ČR mít vízum, zatímco cizinci cestující do Česka nikoliv. Jsou to USA a Austrálie.

O zrušení vízové asymetrie s USA usiluje Česko od 90. let, nyní také společně s Evropskou unií. Sama totiž vízovou povinnost jednostranně zrušila pro Američany v květnu 1990. Také Austrálie přes diplomatické úsilí a dílčí úspěchy i nadále uplatňuje mnohem přísnější vízovou povinnost vůči České republice ve srovnání se starými členskými zeměmi EU. Australané přitom mohou cestovat do Česka bez víz již od května 2004.

David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme