Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek rezignoval na vládní funkce

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek odchází z kabinetu. Premiérovi dnes předal svou demisi. Tu teď posoudí prezident. Šéf lidovců se rozhodl na své vládní funkce rezignovat minulý týden, kdy státní zástupci začali znovu prověřovat jeho údajnou korupční aféru. Tlak na jeho odstoupení zesílil i poté, co vyšlo najevo, že bral sociální dávky, zatímco měl na účtech tři a půl milionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Čunek odchází z vlády

Jiří Čunek odchází z vlády | Zdroj: ČTK

Jiří Čunek uvedl, že z vlády neodchází s hořkostí. "Beru to jako danou skutečnost, jako rizikové povolání," uvedl. Svůj možný návrat do politiky - po prošetření kauzy - nechtěl Čunek komentovat: "Už dál nebudu vystavovat koalici a vládu atakům, že nějakým způsobem ovlivňují toto řízení a kauzu, která se vleče již od začátku roku. Stín toho ovlivnění by se mohl objevit. Takže já jsem z tohoto důvodu odstoupil."

I po odchodu z vládních funkcí Jiří Čunek zůstává předsedou KDU-ČSL. Na úterním zasedání širšího vedení KDU-ČSL Jiří Čunek vysvětlil svým kolegům nejasnosti kolem svých rodinných financí a ti jeho argumenty přijali. Lidovci teď ale budou muset najít kandidáta na uvolněné místo v koaličním kabinetu. Nástupce Jiřího Čunka v resortu musíme najít co nejdřív, nechceme totiž, aby se opakovala situace z ministerstva školství, kde dodnes není definitivní ministr, shodují se lidovci. Koho ale nominují, zatím není jasné.

První na řadě byl pardubický vicehejtman a první místopředseda strany Roman Línek. Ten ale nabídku kvůli povinnostem v kraji odmítl. Lidovci se tedy budou muset rozhlédnout jinde, připustila šéfka jejich poslanců Michaela Šojdrová. Jako možného nástupce Jiřího Čunka označila poslance Tomáše Kvapila, který už jednou funkci ministra pro místní rozvoj zastával. "Jan Březina, pokud vím, je také zvažovaným kandidátem. I když ten se vyjádřil tak, že se chce ještě věnovat práci evropského poslance," dodala Šojdrová.

Poslanec Tomáš Kvapil je ale zatím k nabídce zdrženlivý: "Teprve až bych byl osloven předsedou strany, tak potom o tom začnu uvažovat." Ve hře se objevilo i jméno Čunkova náměstka Jiřího Vačkáře. O novém ministrovi může ale rozhodnout celostátní výbor KDU-ČSL. Ten by se měl sejít příští úterý.

Ministerstvo pro místní rozvoj bude dočasně řídit první náměstek Milan Půček, který je ale také spojen s Čunkovou kauzou. Policie někdejšího tajemníka vsetínské radnice stíhá kvůli křivému svědectví v Čunkův prospěch. Půček obvinění považuje za nesmysl.

Václava Marešová, Katarína Brezovská, Martina Lustigová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme