Student zastřelil osm lidí na střední škole ve Finsku

Poklidné Finsko zažilo jednu z největších školních tragédií v historii. Osm lidí zabil střelec na střední škole v jihofinské Tuusule. Sám se potom postřelil. Mezi mrtvými je i ředitelka školy. Pachatelem je podle policie osmnáctiletý student, který svůj plán avizoval na internetu. Jeho motiv je zatím neznámý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruka držící pistoli

Ruka držící pistoli | Foto: Jan Rosenauer

Masakr ve škole začal těsně před polednem, když 18letý pachatel zahájil střelbu na spolužáky i učitele přímo během vyučování. Podle dosavadních informací je mrtvých nejméně osm a další oběti ještě mohou přibýt. Na finských školách a na školách v celé severní Evropě jde o vůbec první masakr tohoto druhu.

Šokovaným Finům však dnešní událost připomněla jinou, pět let starou tragédii, při níž tehdy 19letý student chemie odpálil podomácku zhotovenou nálož v obchodním centru na jednom helsinském předměstí. O život tehdy přišlo sedm osob včetně pachatele. Dalších šest desítek náhodných kolemjdoucích utrpělo zranění.

Tomáš Sniegoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme