EK schválila novou regulaci telekomunikačního trhu

Brusel chce reformovat evropský telekomunikační trh. Evropská komise schválila návrh, který počítá se vznikem nového regulačního úřadu pro celou sedmadvacítku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské komise

Sídlo Evropské komise | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

"Chce to víc konkurence," říká komisařka pro telekomunikace Viviane Redingová. Navrhuje proto, aby národní regulační úřady dostaly možnost rozdělit dominantní poskytovatele telekomunikačních služeb na dvě části: jednu, která bude vlastnit sítě, a druhou, která bude poskytovat služby.

Současně by měla Evropská komise podle návrhu získat možnost zvrátit rozhodnutí národních úřadů v oblasti telekomunikací, pokud s ním nebude souhlasit.

"Vytvoříme tak skutečně jednotný trh pro 500 milionů občanů," slibuje komisařka Redingová. To podle ní zlepší pokrytí a tedy i dostupnost moderních telekomunikačních služeb a vznik nových možností pro zákazníky.

Nová legislativa se má dotknout především velkých společností jako je France Telecom, Deutsche Telekom nebo španělská Telefónika. Jejich představitelé s návrhem nesouhlasí.

Příslušnou legislativu musí schválit členské země a Evropský parlament. Analytici proto očekávají, že se návrh komise ještě výrazně změní.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme