Vláda posoudí novelu o vyvlastnění, která má urychlit výstavbu dálnic

Zrychlení výstavby dálnic u nás má zajistit novela zákona o vyvlastnění, kterou dnes projedná vláda. Navrhla ji skupina poslanců ČSSD a ODS. Ze zákona by mělo zmizet ustanovení, podle něhož má žaloba na vyvlastňovací rozhodnutí odkladný účinek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavba dálnice

stavba dálnice | Foto: Jan Rosenauer

"Novela odstraní ze zákona vždy přiznaný odkladný účinek žaloby vyvlastňovaného vůči rozhodnutí, v budoucnu ale zůstane stále na úvaze soudu odkladný účinek přiznat," vysvětlil právník Svazu měst a obcí Pavel Drahovzal.

Návrh kritizuje předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová. Pokud by totiž žaloba nebyla spojená s odkladným účinkem, mohl by být výsledek soudního řízení jen prázdným gestem, protože pozemek by už byl dávno zastavěný.

Jeden z předkladatelů změny zákona František Dědič ale přesto tvrdí, že novela by do majetkových práv nezasáhla. "Zasahujeme pouze technicky do procesu, kterým se vyvlastňování upravuje, ale na základě této úpravy zákona nebude vyvlastněno ani o metr čtvereční pozemku víc, nebude vyvlastněno ani za horší cenu," uvedl Dědič.

Pod novelou sporného zákona je podepsaných šest poslanců z ČSSD a ODS. Někteří z nich jsou členy Sdružení pro výstavbu dálnice D3 a rychlostní silnice R4.

Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme