Deníky o euthanasii v Česku a možnosti neplatit poplatky u lékaře

I v Česku se ordinuje smrt. Dočteme se to v Lidových novinách, podle kterých čeští lékaři přiznávají, že u beznadějných případů sami ukončují léčbu. V tomto případě se ale nejedná o euthanasii, kdy sám nemocný o usmrcení požádá. Téma z lékařského prostředí zaujalo i Hospodářské noviny. Od ledna by měli lékaři a lékárníci vybírat poplatky. Pokud tak neučiní, hrozí jim až padesátitisícová pokuta od pojišťovny. Podle Hospodářských novin ale budou moci čas od času pacientům placení odpustit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domácí tisk

domácí tisk | Foto: Marián Vojtek

I v Česku se ordinuje smrt. Dočteme se to v Lidových novinách, podle kterých čeští lékaři přiznávají, že u beznadějných případů sami ukončují léčbu. V tomto případě se ale nejedná o euthanasii, kdy sám nemocný o usmrcení požádá. Řeč je o mase pacientů, kterým jejich stav nedovoluje, aby se mohli vyjádřit k tomu, co se s nimi bude dít. Lékaři se ukončením léčby dopouštějí trestného činu, upozorňují Lidové noviny.

Škála možností, jak ukončit život takzvaných beznadějných pacientů je obrovská. Lze nenasadit nebo ukončit podávání antibiotik, vysadit léky na podporu krevního oběhu, ukončit dialýzu nebo odpojit pacienta od dýchacího přístroje - vyjmenovávají Lidové noviny a dodávají: Pokrok medicíny totiž přinesl nový problém. Řada pacientů sice může žít, ale jen s podporou léků a přístrojů.

Téma z lékařského prostředí zaujalo i Hospodářské noviny. Od ledna by měli lékaři a lékárníci vybírat poplatky. Pokud tak neučiní, hrozí jim až padesátitisícová pokuta od pojišťovny. Podle Hospodářských novin ale budou moci čas od času pacientům placení odpustit. Někteří lékaři se podle deníku netají tím, že této možnosti budou využívat.

Pojišťovny hodlají lékaře pokutovat - alespoň podle Hospodářských novin - pouze v případě, že budou vybírání poplatků úplně ignorovat. Nehodlají doktory trestat za odůvodnitelné nevybírání. Takže pokud do ordinace přijde člověk, který odmítne zaplatit, lékař se s ním nemusí dohadovat. Zdravotníci tuto možnost vítají, píší Hospodářské noviny.

Na stejné téma se podívala i Mladá fronta Dnes. Došla ale k jinému závěru. Podle ní se lékaři bojí, že se lidé budou vyhýbat placení. Příručka, kterou vydalo ministerstvo zdravotnictví vyjmenovává řadu výjimek, kdy k placení poplatku za vyšetření nemusí dojít. Deník navíc slibuje, že návod v nejbližších dnech otiskne.

V deníku Právo se mimo jiné dozvíme, že podle policie existoval motiv k údajnému Čunkovu úplatku. Nynější předseda KDU-ČSL Jiří Čunek mohl být podle listu v roce 2002 podplacen a to částkou dosahující téměř půl milionu korun. Peníze mohl dostat od realitní kanceláře, která měla na obchodu s městem Vsetínem bohatě vydělat. Také kvůli této skutečnosti chtěla protikorupční policie navrhnout státnímu zastupitelství, aby byl Čunek obžalován. Sám Čunek i zástupce realitní kanceláře ale vše odmítají, píše Právo.

Podle zjištění deníku Právo měla realitní kancelář odkoupit většinový podíl v městské společnosti "Vsetínské byty". Získala by tak nejen stovku bytů, ale také více jak 11 milionů korun uložených v rezervách společnosti. Podle smlouvy ale měla realitní kancelář městu zaplatit pouze 3 miliony 6 set tisíc korun, uvádí Právo.

Marie Matúšů, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme