Nový jízdní řád Českých drah přinese změny v počtu vlakových spojů

Nové rychlíky na většině důležitých tras v Česku, včetně spojů na trati mezi Prahou a Brnem. Nové noční expresy třeba do Bazileje nebo Amsterodamu. To jsou změny, se kterými od 9. prosince počítá nový jízdní řád Českých drah. Dotkne se také regionálních tratí - jejich počet se v některých krajích sníží. Spolu s novým jízdním řádem začne platit i nový tarif, který kromě vyššího komfortu přinese cestujícím i zdražení zákaznického jízdného.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rychlík tažený dvousystémovou lokomotivou

Rychlík tažený dvousystémovou lokomotivou | Foto: Jan Rosenauer

Generální ředitel drah Josef Bazala říká, že nové expresy mezi Prahou a Brnem budou stavět jen v Pardubicích: "V dálkové dopravě dochází k celkem převratné změně protože se zvyšuje její rozsah o 12 procent. Zavádíme kvalitnější spojení mezi Prahou a Brnem. Bude to 6 párů expresů, které budou jezdit v denní době vždy v tříhodinovém taktu a překonají tuto vzdálenost za 2 hodiny 42 minut."

Nové expresy například vyrazí také z Prahy do Veselí nad Moravou a Luhačovic. Pět nových přímých rychlíků pak bude jezdit z metropole do Železné Rudy. Naopak přímé rychlíkové spojení s Brnem ztratí Hradec Králové.

S novým jízdním řádem budou ale muset lidé počítat i s novým tarifem. Ten mimo jiné přinese zdražení zákaznického jízdného. Důvodem je hlavně inflace a zvýšení cen elektrické energie, říká generální ředitel Českých drah Josef Bazala: "To zdražení je zhruba na úrovni 7 procent."

Změny se budou týkat také regionálních tratí. Zatímco v některých regionech si objednali více vlakových spojení, jinde jich naopak bude méně. Jako příklad uvedl Josef Bazala Ústecko: "Kraj jde určitou cestou redukce objednávání spojů. Hlavně redukce z pohledu, že neobjednává dopravu na některých vedlejších tratích. Rozsah té nabídky je nižší zhruba o 6 procent. My doufáme, že financování bude ale na vyšší úrovni než v letošním roce."

Na Ústecku nebude jezdit vlak třeba na trati mezi Děčínem a Oldřichovem a z Čížkovic do Obrnic. Kromě toho omezí dráhy kvůli nižším příspěvkům krajského úřadu i množství spojů mezi Žatcem a Podbořany. Vlaky z Chomutova do Vejprt pak budou jezdit jen o víkendu.

Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme