Žalobce znovu zastavil trestní stíhání Jiřího Čunka

Trestní stíhání předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka znovu zastavil jihlavský státní zástupce Arif Salichov. Bývalý vicepremiér byl podezřelý z přijetí půlmilionového úplatku. Z vlády se rozhodl odejít po oznámení nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, že předchozí zastavení jeho stíhání bylo předčasné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Čunek

Jiří Čunek | Zdroj: ČTK

Vesecká tehdy nařídila doplnění kauzy a vydání nového rozhodnutí. Jihlavský státní zástupce Arif Salichov proto provedl další výslechy a i po nich trvá na tom, že se trestný čin nestal.

Podle Salichova doplněné vyšetřování jednoznačně vyvrátilo podezření, že by Jiří Čunek ovlivňoval radní a zastupitele města v jejich rozhodování, aby tak zvýhodnil firmu údajného úplatce Petra Hurty z firmy HB Real.

Čunek na jeho rozhodnutí reagoval slovy, že se jen potvrdilo to, co tvrdil od samého začátku kauzy. "Prokázala se má nevina a to jsem strašně rád, protože od začátku jsem říkal, že jsem nevinen, a teď se to prokázalo i dodatečným vyšetřováním," uvedl Čunek.

Ani teď ale nelze mluvit o definitivním konci Čunkovy kauzy. Případ se znovu vrací na stůl Vesecké. Podle mluvčího Nejvyššího státního zastupitelství Pavla Foltána ho může buď potvrdit, nebo věc znovu vrátit k došetření.

"Nejvyšší státní zastupitelství obdrželo dne 19. 11. usnesení Okresního státního zastupitelství Jihlava o zastavení trestního stíhání Jiřího Čunka. Na základě spisového materiálu v současné době probíhá jeho přezkoumávání," doplnil Foltán.

Pokračuje také zkoumání Čunkovy kauzy, týkající se jeho údajně neoprávněného pobírání sociálních dávek. Ve stejné době totiž ukládal na účty v bankách milionové částky. Případ budou řešit žalobci z Havířova. Přesto dnešní rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Čunka kvůli obvinění z korupce oživilo úvahy o možném návratu expremiéra do koaliční vlády.

Podle dnes zveřejněného průzkumu agentury Factum Invenio si více než čtyři pětiny občanů České republiky myslí, že rezignace lidoveckého šéfa na vládní funkce kvůli podezření z korupce byla správná. Průzkum také ukázal, že naprostá většina lidí požaduje, aby všichni politici, kteří jsou nařčení z trestného nebo i jen nečestného jednání, ihned odstoupili.

Martin Hromádka, Vilém Janouš, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme