Po soudní rehabilitaci strýce uvažuje Tomáš Baťa o finanční náhradě

Česko-kanadský podnikatel Tomáš Baťa bude požadovat finanční odškodnění za propadlý majetek. Ten byl po druhé světové válce znárodněn. Cestu k žalobě o náhradu škody otevřel nedávný verdikt českého soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Baťa

Tomáš Baťa | Foto: internet

Ten očistil jméno zlínského podnikatele Jana Antonína Bati, Tomášova strýce. Antonín Baťa byl koncem 40. let označen za kolaboranta s nacistickým Německem. Veškerý majetek pak propadl státu.

V rozhovoru pro Rádio Česko Tomáš Baťa uvedl, že zatím neví, v jaké výši bude odškodnění požadovat. "My máme zájem o to, aby nám byla vyplacena náhrada, jak byla podle Benešových dekretů slíbena - hodnota podniků, nejen nám, ale všem ostatním. Které se měly zaplatit, a nikdy se nezaplatila," připomněl Tomáš Baťa.

Světoznámý podnikatel také včera večer v Londýně převzal cenu za svůj celoživotní přínos k rozvoji odpovědného kapitalismu. Tu uděluje mezinárodní porota kolem časopisu FIRST. Ocenění Tomáši Baťovi předal britský ministr financí Alistair Darling.

Podle Bati v podnikání vždy musí být poctivost a musí sloužit veřejnosti. Osmnáct let po pádu komunismu je v Česku vidět výborný podnikatelský duch, řekl ještě před udělením ceny v rozhovoru pro Rádio Česko sám Tomáš Baťa.

Rozhovor s Tomášem Baťou si můžete vyslechnout na webu Rádia Česko.

Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme