Ve 40 procentech českých domácností dochází k domácímu násilí

Podle průzkumů se za zdmi až čtyřiceti procent českých domácností odehrává domácí násilí. V ČR je domácí násilí trestné od června 2004. Od začátku letošního roku má policie možnost vykázat na deset dnů agresory z bytu - využila jí už skoro sedmsetkrát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domácí násilí

domácí násilí | Foto: Triple Eye

Jak ale Radiožurnálu řekla poslankyně Anna Čurdová, ve třech případech se přesto nepodařilo zabránit tragédii a pachatel svou oběť zavraždil. To podle ní ukazuje, že i když zákon o vykázání funguje dobře, je potřeba ještě další úpravy:

"Je důležité přijetí dalších novel zákonů, které by umožnily zakázat přiblížení se k oběti domácího násilí určitou dobu. Eventuelně umístění do legislativy otázku pronásledování."

Současný zákon totiž nijak neřeší situaci po rozchodu, kdy pachatelé často dál svou oběť tyranizují - obtěžují ji telefonáty, textovými zprávami nebo ničí její věci.

Také podle zástupců nevládních organizací by proto mělo být pronásledování trestným činem. Shodli se na tom i účastníci pražské konference pořádané před Mezinárodním dnem proti násilí na ženách, který připadá právě na dnešek.

Pavla Dluhoschová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme