Platy v Česku stále rychle rostou

Platy v České republice dál stoupají. Průměrná hrubá měsíční mzda už dosáhla 21.470 korun. Proti stejnému období loni je o 1517 korun vyšší, tedy skoro o 8 procent. Uvedl to Český statistický úřad. Reálná mzda, tedy po odečtení inflace, se v průměru zvýšila o pět procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Analytik České spořitelny David Navrátil uvádí důvody tak rychlého růstu: "Růst mezd žene nahoru jednak dobrá výkonnost ekonomiky, ekonomika i nadále roste blízko šesti procentům, ale i nedostatek volných pracovníků na trhu práce. Protože firmy se stále více a více potýkají s nedostatkem kvalifikovaných nebo odpovídajících pracovníků a nestačí už tyto pracovníky dokonce ani dovážet."

Nejvyšší mzdu - 39.600 Kč - pobírají zaměstnanci v sektoru finančního zprostředkování, naopak nejnižší plat je v odvětví rybolov a chov ryb - přes 15 tisíc korun. Z regionů berou nejvíc tradičně Pražané - 26.300 Kč. Podle ekonomů je ale průměrná mzda spíše imaginární číslo, na které nedosáhnou dvě třetiny zaměstnanců.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme