Putinova strana Jednotné Rusko jasně vítězí v parlamentních volbách

Jednotné Rusko je podle očekávání jasným vítězem voleb do Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu. Podle průběžných výsledků získává strana v čele s prezidentem Vladimirem Putinem přes 63 procent hlasů. Liberální opozice, která utrpěla totální porážku, protestuje a stěžuje si na falšování výsledků a celkové zmanipulování voleb. Stížnost k soudu chtějí podat dokonce i komunisté, kteří skončili druzí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin

Vladimir Putin | Foto: AFP

Jednotné Rusko hlásí drtivé vítězství - podle údajů Ústřední volební komise po sečtení necelé třetiny hlasů získala vládní strana 63,3 procent hlasů.

Své poslance bude mít v dumě podle předpokladů také Komunistická strana Ruské federace (KPRF), de facto jediná opozice současného režimu. Komunistům zatím sčítání přisuzuje 11,3 procenta.

Představitelé Jednotného Ruska naznačují, že za takových podmínek může mít strana v dolní komoře ruského parlamentu dokonce ústavní většinu, tolik potřebnou k prosazení veškerých zákonů.

Další dvě politické síly, které dokázaly překonat sedmiprocentní bariéru nutnou pro vstup do Státní dumy, jsou totiž loajální vůči Putinově politice. Jde o Liberálně demokratickou stranu Ruska (LDPR) Vladimira Žirinovského, který v závěru kampaně několikrát veřejně podpořil takzvaný Putinův plán. Ultranacionalisté dostali podle průběžných výsledků 9,6 procenta hlasů.

Čtvrtou stranou, která se přes potřebnou hranici přehoupla, je Spravedlivé Rusko s 7,2 procenta hlasů. Tento projekt vznikl pouze před rokem na objednávku Kremlu a je považován za jakousi levicovou variantu dominující vládní strany. Žádná další z jedenácti kandidujících stran se do Státní dumy nedostala.

Volební účast byla na ruské poměry vysoká - okolo 60 procent. Volby jsou všeobecně vnímány jako referendum o politice prezidenta Vladimira Putina, který stojí v čele volební kandidátky Jednotného Ruska. Příští rok totiž Putinovi vyprší prezidentský mandát a celou předvolební kampaň postavil na tom, že jedině on může zaručit další úspěch Ruska.

Liberální opozice v předvolební kampani obviňovala Jednotné Rusko z úředního nátlaku na voliče a snahy využít státního aparátu k vylepšení výsledků. Například šachista Garri Kasparov z protiputinovského hnutí Jiné Rusko volby už dopředu označil za podvod na voličích a znásilnění demokracie v zemi.

"Většina opozičních stran byla vyloučena z účasti na volbách od úplného začátku. To se týká i nás, protože jsme pro Kreml moc nebezpeční. Ale i ty strany, které se směly zúčastnit, nemohly zorganizovat pořádnou kampaň. Rusko se víceméně pohnulo ke slabší verzi diktatury jedné strany, proto by nebylo moudré brát výsledky těchto takzvaných voleb vážně," uvedl Kasparov v televizi CNN.

Komunisté jsou rozhodnuti napadnout dnešní volby u soudu. Nehodlají přitom ani čekat na oznámení jejich konečných výsledků, řekl novinářům Vadim Solovjov, šéf právní služby Komunistické strany ruské federace. Dodal, že množství porušení volebních zákonů přesahuje všechny normy, které by bylo možné připustit.

Částečně za pravdu dal četným stížnostem opozice na regulérnost hlasování i představitel ruské Ústřední volební komise Jevgenij Koljušin. "Jsou případy, kdy jsou lidé k hlasování sváženi autobusy," prohlásil Koljušin před novináři. Doplnil, že podle některých informací hlasovali jistí lidé za zemřelé osoby.

Petr Vavrouška, Martin Hromádka, Adam Weiss Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme