Parlament schválil plán vojenských misí v příštím roce

Poslanecká sněmovna schválila plán zahraničních operací české armády v příštím roce. Čeští vojáci by měli dále působit například v Kosovu, Afghánistánu a v Iráku. Dolní komora podpořila i výrazné posílení české přítomnosti v Afghánistánu, proti kterému měla výhrady opoziční ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci sil ISAF

Čeští vojáci sil ISAF | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Vládní plán vojenských misí následně potvrdil také Senát. Proč tyto armádní mise potřebujeme, Radiožurnálu řekl občanský demokrat Jan Vidím.

"Jednak máme jisté alianční závazky, ale myslím si, že hlavní důvod je ten, že konfliktu se má čelit v místě, kde vzniká, nedovolit například terorismu, aby přišel až na naše hranice nebo přímo na naše území. Proto máme vojáky v Kosovu, které je velmi výbušné v Evropě, proto máme vojáky v Afghánistánu, který je výbušný pro celý svět. V Iráku se situace mění tak, že si můžeme v tuhle chvíli dovolit naše vojáky z Iráku postupně stahovat," uvedl Vidím.

Ministerstvo obrany plánuje na tyto zahraniční mise v příštím roce vynaložit asi 3,5 procenta ze svého rozpočtu. Celkem má jít o necelé dvě miliardy korun.

Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme