Hromadné zhasnutí světel "blackout" nevyvolalo

Kolaps rozvodných sítí se nakonec nekonal - ekologická akce s názvem "Zhasnout!" se tak obešla bez nepříjemných následků. Odhadem miliony Němců, Švýcarů a Rakušanů dnes úderem osmé hodiny večer zhasly světla ve svých domácnostech, aby tak podpořily intenzivnější boj proti klimatickým změnám. Symbolická akce byla hlavně vzkazem účastníkům balijské konference o klimatu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Braniborská brána ve tmě

Braniborská brána ve tmě | Zdroj: ČTK

Správci přenosových soustav v Německu i ve zbytku Evropy si mohli oddechnout. Obávaný "blackout" se nekonal a hromadné vypnutí a zapnutí milionů světel se podle energetických koncernů RWE a EnBW obešlo bez následků. Ve tmě na pět minut zmizela Braniborská brána v Berlíně, kolínská katedrála, spolkové kancléřství ve Vídni a do černého se mimořádně oděla i německá mutace internetového vyhledavače Google.

Obyčejní lidé, soukromé podniky i některé státní organizace tak politickým lídrům chtěli ukázat, že jejich postup proti změnám klimatu nepovažují za dost razantní. Iniciátoři akce z řad ekologických sdružení ale projekt "Zhasnout" nepovažují za dostatečný. Podle nich by si každý zodpovědný občan měl automaticky pořídit "šetrné" žárovky a odebírat elektřinu získávanou pokud možno jenom z obnovitelných zdrojů.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme