Rakušané se pokoušejí zachránit prodej obrněných transportérů české armádě

Ve čtvrtek odpoledne začíná první kolo jednání o osudu jedné z největších armádních zakázek na dodávku obrněných transportérů. S představiteli českého ministerstva obrany se sejde nejen topmanagement rakouské zbrojovky Steyr, ale i zástupci jejího amerického vlastníka - koncernu General Dynamics. Žádná ze stran nechce prozradit nic bližšího. Spekuluje se o tom, že vozidla Pandur možná dostanou ještě šanci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

transportéry Pandur

transportéry Pandur | Zdroj: ČTK

Verdikt vlády byl na české poměry nečekaně rozhodný. Topolánkův kabinet mnohamiliardový kontrakt vypověděl, protože americko - rakouský dodavatel nesplnil podmínky smlouvy, když nepředal české armádě prvních sedmnáct kompletně odzkoušených vozidel do konce listopadu. Premiér Mirek Topolánek nijak nepopírá, že obrněnce vojáci potřebují. Jedním dechem ale dodává, že je otázka, jestli v plánovaných počtech a jestli musí být všechny osmikolové.

Nelze vyloučit, že vláda si svým razantním postupem připravila pozici právě pro to, aby vyjednala s dodavatelem snížení původně objednaného počtu 199 vozidel. Kromě toho jsou pro potřeby současných misí třeba v Afghánistánu vhodnější menší, spíš čtyřkolová vozidla, která jsou nejen dostatečně opancéřovaná, ale i rychlá. Těmto nárokům typ těžkého obrněného transportéru tolik nevyhovuje. Z toho je zřejmé, že armádě by stačilo jen několik desítek těchto obrněnců. Zároveň by mohla vyjednat i nákup menších vozidel. A v neposlední řadě by také ušetřila minimálně několik miliard.

Je ale otázka, jestli se na tom ministerstvo s Rakušany a Američany vůbec dohodne a jestli by pak taková dohoda nebyla napadnutelná ze strany firem, které Steyer porazil ve výběrovém řízení. To byla hlavně finská Patria a italské Iveco.

Pavel Otto, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme