Lidé z Hubenova a Dvorců na Jihlavsku odmítli stavbu úložiště jaderného odpadu

K plánu vybudovat hlubinné úložiště jaderného odpadu se během soboty vyjadřovali obyvatelé Hubenova a Dvorců na Jihlavsku. Svůj hlas přicházeli lidé vhodit do hlasovacích uren hned od rána. V podvečer místní referendum skončilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Referendum ke stavbě hlubinného úložiště jaderného odpadu na Jihlavsku

Referendum ke stavbě hlubinného úložiště jaderného odpadu na Jihlavsku | Zdroj: ČTK

Už během první hodiny od začátku referenda přišla do volebních místností obou obcí téměř pětina voličů. Zájem byl velký a rozhodnutí podle Jaroslava Veselého z obce Bubenov jasné: "Rozhodně jsem proti tomu, aby nám sem zatahovali takový nepořádek. Musíme taky trochu myslet na mladé, kterým by ta radioaktivita podle mě škodila."

Starosta obce Libor Barák si myslí, že referendum je v našem státě jediná možnost, jak se k tématu vyjádřit. Vidí na stavbě hlubinného úložiště jaderného odpadu u jeho vsi hned několik záporů: "Už jenom stavba toho areálu by přinesla určitě velké problémy, zatížení infrastruktury. Další věc je, že by se tady ten odpad překládal, což s sebou nese nějaké riziko, i když odborníci tvrdí, že ne. Další věc je, že by se dělaly hloubkové vrty, což by zase s největší pravděpodobností mohlo narušit zdroje pitné vody, prameny."

Ve hře o vybudování hlubinného úložiště je celkem šestice míst v republice. Jeho umístění na Jihlavsku letos už odmítl Hojkov, Dušejov, Opatov a Milíčov, referendum v Novém Rychnově bylo neplatné kvůli nízké účasti voličů.

Olga Štrejbarová, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme