Ve volbách v Kyrgyzstánu zvítězila strana prezidenta Bakijeva

Parlamentní volby v Kyrgyzstánu vyhrála strana prezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Nové seskupení Ak-žol získalo podle prvních výsledků 47 procent odevzdaných hlasů. Kromě něj se do parlamentu dostane už jen jedna strana - opoziční Ata Meken s necelými deseti procenty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurmanbek Bakijev

Kurmanbek Bakijev | Zdroj: ČTK

Pětimilionový Kyrgyzstán patří k nejchudším zemím Střední Asie. Na jeho území je americká i ruská vojenská základna. Politická situace v zemi je nestálá už od roku 2005, kdy se prezident Bakijev chopil moci. V prezidentském křesle vystřídal Askara Akajeva, který odstoupil po velkých demonstracích kvůli podezřením z volebních triků.

I tentokrát byly podle mnohých volby zmanipulované. Na regulérnost sice dohlíželo asi 500 zahraničních pozorovatelů. Ti ale mohli podle agentury AFP sledovat sčítání hlasů jen na vzdálenost asi čtyř metrů. Byli tedy bez šance vidět to, co je na lístku napsáno.

Adam Weiss Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme