Policisté naposledy před vstupem do Schengenu kontrolují cizince

Cizinecká policie dnes na území České republiky naposledy před vstupem země do schengenského prostoru kontroluje zahraniční občany. Do akce s názvem Cizinec se zapojilo 600 policistů s veškerou technikou a speciálně vycvičenými psy. Například v Hradci Králové zadrželi Rumuna, na kterého byl vydán evropský zatykač.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kontrola cizinců v Chebu

kontrola cizinců v Chebu | Zdroj: ČTK

"Smyslem akcí Cizinec bylo a je odhalit co nejvíce osob, které jsou u nás nelegálně, a vstoupit do schengenského prostoru pokud možno s čistým štítem," řekla Radiožurnálu mluvčí cizinecké a pohraniční policie Kateřina Jirgesová.

Policisté od rána kontrolují ubytovny, nádraží, restaurace, ale například i stavby. Do 13. hodiny prověřili na území celé České republiky zhruba 1500 osob a dopadli šest celostátně hledaných lidí. V Hradci Králové se podařilo zadržet i cizince, na kterého byl vydán evropský zatykač.

"Tento muž byl v Rumunsku v nepřítomnosti odsouzený za ublížení na zdraví s následkem smrti. Pravděpodobně se chtěl v naší zemi skrývat. Bude předán rumunským orgánům z důvodu dodání do výkonu trestu odnětí svobody," potvrdila mluvčí cizinecké a pohraniční policie v Hradci Králové Ivana Ježková.

Na Hlavním nádraží v Hradci Králové zase policisté objevili dvě ženy z Ukrajiny, po kterých bylo vyhlášeno celostátní pátrání. "Přijely ze své země na turistické vízum, nevycestovaly v době povolené vízem a máme informace, že zde i pracovaly," doplnila Ježková. Ženám teď podle ní hrozí správní vyhoštění.

Schengenský prostor bez kontrol na vnitřních hranicích se rozšíří o devět zemí z deseti, které do Evropské unie vstoupily 1. května 2004. Kontroly na pozemních hranicích skončí o půlnoci z 20. na 21. prosince. Se vstupem do Schengenu bude podle Jirgesové podobných akcí zaměřených na nelegální pobyt cizinců přibývat, především ve vnitrozemí.

"Vzhledem k tomu, že naší policisté 21. prosince odejdou z hraničních přechodů, budeme veškerou kontrolní činnost nadále soustředit směrem do vnitrozemí, a proto takové akce budeme organizovat v mnohem větší míře, než tomu bylo doposud. Od nás je to jasný vzkaz cizinců, že otevření hranic neznamená konec kontrolám cizinecké policie, ale právě naopak," zdůraznila mluvčí.

Martin Hromádka, Martin Pařízek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme