České dráhy budou muset počítat se sankcemi za zpoždění

České dráhy budou muset platit stotisícové pokuty za zpoždění. Je to součást smluv s Pardubickým a Středočeským krajem o zajištění veřejné dopravy na příští rok. Pokud zpoždění zaviní dopravce, Středočeský kraj může požadovat až padesát tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

příjezd vlaku

příjezd vlaku | Foto: Jan Rosenauer

Pardubické hejtmanství zase dostane až 75 procent sazby za vlakokilometr, potvrdil tamní radní Ivo Toman. "Budeme to evidovat a kontrolovat přesně. Naši úředníci na kraji budou mít přehled o zpoždění jednotlivých vlaků, takže evidence bude velmi přesná. Nás teď stojí každý kilometr asi 53 korun, takže z té částky budeme potom odečítat těch 75 procent," upřesnil.

Radní přitom doplnil, že podle analýzy, kterou si nechal vypracovat, Pardubický kraj denně objednává zhruba 600 vlaků. Z nich má pak průměrné devítiminutové zpoždění asi 15 procent z nich. "Pokud jde o krajské vlaky, tak to není taková hrůza, je to spíše problém státních," dodal radní.

Je možné, že podobný model využijí ve smlouvách s Českými drahami i další kraje.

Vilém Janouš, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme