Ministryně Stehlíková chce mít z pražského Domu světla centrum prevence AIDS

Centrem prevence nemoci AIDS pro celou republiku se stane Dům světla v pražském Karlíně, provozovaný Českou společností AIDS pomoc. Dům už osm let poskytuje útočiště lidem s virem HIV v krvi, nabízí bezplatné testování a podílí se na osvětových kampaních.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům světla

Dům světla | Foto: Adriana Krobová

Těchto zkušeností chce využít ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková ze Strany zelených. Dům proto v sobotu navštívila. Ne Vánoce, ale hlavně poslední čísla prý ministryni přiměla do Domu světla zajít: "Ta statistika ukazuje, že rok 2007 bude nejčernějším od doby sledování nárůstu počtu HIV pozitivních. To znamená přibude přibližně 120 až 130 nových případů."

Dům světla v pražském Karlíně nabízí nejen testování zdarma pro kohokoli, kdo přijde, ubytování pro nemocné s AIDS, kteří nemají kam jít, ale i bezplatnou telefonní tísňovou linku AIDS pomoci, kampaně v médiích, rozdávání jehel narkomanům, a tak dále. To vše stojí milióny korun. Zhruba polovinu hradí přes nejrůznější programy, stát a město, druhá polovina je na soukromých zdrojích.

Narozdíl od Západu se ale u nás sponzoři dát peníze na AIDS stydí. A tak se nehrnou. A nejen to. V Domě světla třeba ušetřili na automat na kávu. Objednali ho a majitel slíbil, že se do týdne ozve. Neozval, vzpomíná šéf Domu světla Miroslav Hlavatý: "Týden,čtrnáct dnů, tři neděle uplynuly. Já se odvážil zavolat, co se děje. A on mi oznámil to, na co jsem bohužel za svou praxi zvyklý, že když oznámil zakázku svým zaměstnancům, převážně mladým lidem kolem pětadvaceti let, tak mu polovina dala výpověď okamžitě a polovina řekla, že do Domu světla nikdy nepojedou. Měli samozřejmě strach z HIV infekce. Pro mě nelogicky, pokud známe tři základní druhy přenosu: nechráněný pohlavní styk, krevní cesta (například injekční jehla) a matka-plod."

Blíží se nový rok, a s ním přidělování peněz sociálně potřebným. Ukáže, nakolik ministryně Stehlíková splní své dnešní slovo a nemocným AIDS se sháněním peněz, ale nejen s ním pomůže.

Vít Dvořák, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme