Volby v Thajsku vyhráli stoupenci sesazeného premiéra

Absolutní většinu v thajském parlamentu bude mít Strana lidové moci. Průběžné výsledky připisují stoupencům svrženého premiéra Tchaksina Šinavatry 48 procent odevzdaných hlasů, zatímco hlavnímu rivalovi Demokratické straně jen 34 procent.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volička s portrétem T. Šinavatry

volička s portrétem T. Šinavatry | Zdroj: ČTK

Po patnácti měsících vojenského režimu se tak do Thajska může vrátit demokracie. A stejně tak i sám Tchaksin Šinavatra, který přišel o svůj post při nenásilném převratu a od té doby žije v londýnském exilu.

Ve své vlasti se ale stále těší velké popularitě. Strana lidové moci už dala najevo, že když získá většinu, Tchaksin se vrátí do vlasti, a to s největší pravděpodobností už 14. února.

V televizi CNN to potvrdil šéf vítězné strany a pravděpodobný budoucí premiér Samak Sundaravej: "Až převezmeme úřad a sestavíme vládu, Šinavatra se bude moci vrátit. Musíme se ale poučit z toho, co se stalo v Pákistánu. Tam byly na bývalou premiérku nastraženy bomby. Teď to ještě není pro Šinavatru bezpečné. Dobrý termín je 14. únor. Rozhodně se ale na nějaký čas nesmí vracet do politiky."

Milan Kopp, Adam Weiss Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme