Papež žádá pro svět mír, odsoudil násilí a terorismus

Víc než miliarda křesťanů na celém světě si připomíná nejvýznamnější svátek Vánoc - Boží hod. Narození Ježíše Krista oslavili věřící v chrámech a kostelech většiny křesťanských církví. Hlavním centrem dění se stal tradičně Vatikán, kde vystoupil s vánočním poselstvím papež Benedikt XVI. Modlil se za mír pro celý svět a prohlásil, že v den míru obrací své myšlenky k místům, kde zní třeskot zbraní. Při tradičním požehnání Urbi et Orbi, Městu a světu, pak odsoudil terorismus a násilí, jehož oběťmi bývají nejčastěji ženy, děti a staří lidé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

papež Benedikt XVI. před zaplněným Svatopetrským náměstím

papež Benedikt XVI. před zaplněným Svatopetrským náměstím | Foto: AFP

Osmdesátiletý Benedikt XVI., oblečený ve zlatém a bílém rouchu a se zlatou mitrou na hlavě, pronesl poselství z balkonu svatopetrské baziliky. Shromáždění lidé ho hlasitě zdravili a z různých míst náměstí se ozývaly nadšené výkřiky.

Největší jásot zněl při požehnání ve třiašedesáti světových jazycích. Svatý otec při tom nezapomněl ani na češtinu a slovenštinu. "Ceco: Narodil se vám Spasitel, radujte se. Slovaco: Milostplne a radostne vianočne sviatky," řekl papež.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vánoční přání Benedikta XVI. v češtině a slovenštině

K požehnání Urbi et Orbi se na Svatopetrském náměstí pod chladným zimním sluncem sešly opět desetitisíce lidí z celé Itálie i ze zahraničí. Ve vánočním poselství papež podtrhl, že každý člověk má právo na zdravotní péči, práci a vzdělání a že toto právo musí být respektováno. Odsoudil všechny formy ponižování člověka včetně otrocké práce.

Poukázal na mnoho válečných konfliktů, které kosí nevinné oběti a kterými trpí zejména děti, ženy a staří lidé. Citoval konflikty na Blízkém východě, v Dárfúru a Somálsku, v Kongu a na Srí Lance i na Balkánském poloostrově. A opět se vrátil k ekologii, když zdůraznil, že rostoucí počet lidí prchá před následky přírodních katastrof.

O ekologii se Benedikt XVI. zmínil už při půlnoční mši. Odsoudil neopatrné a sobecké zneužívání přírodních zdrojů. Lidský egoismus podle papeže ničí bezohledně obrovské přírodní zdroje a přírodu vůbec. Neposkytuje žádný prostor charitě. Člověk to musí změnit, obrátil se papež na věřící při půlnoční mši, kterou sloužil v bazilice svatého Petra.

Naše společnost je natolik ponořená sama do sebe, že nevidí svého bližního, že nevidí chudého a nevidí ani Boha, zdůraznil papež, který přirovnal chlév Kristova narození v Betlémě k naší znečištěné planetě. Jejíž budoucnost ohrožuje sobecký konzumismus lidí.

Vědunka Lunardi, Vilém Janouš, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme